Százszorszép ovisok a Merzse mocsárnál

( A cikk a Tizenhetedik c. online magazinban jelent meg)

.

 

 

Süni csoportunkban már hagyomány, hogy a természeti ünnepek apropóján kirándulást szervezünk a Merzse mocsárhoz. Tettük ezt az Állatok Napja alkalmából is, amikor lenyűgöző őszi színek, finom szeder fogadott bennünket,  s a természet apró csodái mellett különösen elvarázsolta a gyermekeket a kiszáradt meder látványa, ahol nagyon sokat játszottak. Már akkor elhatároztuk, hogy tavasszal visszatérünk, és megcsodáljuk a reményeink szerint, vízzel teli mocsarat.

A Föld Napja alkalmából szervezett kirándulásunkat szerettük volna különösen emlékezetessé tenni, ezért összefogtunk a szülőkkel, és megbeszéltük, hogy bográcsozni is fogunk.  Felvettük a Rákosmenti Mezei Őrszolgálattal a kapcsolatot, hogy engedélyt kérjünk programunk megvalósításához. És ekkor ért bennünket az ELSŐ CSODA! Zavarba ejtően kedvesen, előzékenyen ajánlották fel segítségüket. Eljöttek az óvoda elé, saját kocsijukba pakolhattuk be a sok-sok kelléket, és segítettek az oda-, és visszaszállításban.

Mire a rekkenő melegben kiértünk, már lobogott a tűz, sercegett a hagyma a bográcsban, szorgos kezek pucolták a krumplit, karikázták a virslit. A gyerekek vidáman gyűjtötték a száraz ágakat a tűz életben tartásához.

Míg rotyogott a paprikás krumpli, újabb CSODÁK történtek!

 István és Ákos bácsik, a mezőőrök, jó házigazdaként kalauzoltak bennünket birodalmukban: segítettek nevén nevezni a terület fölött köröző ragadozó madarakat, a réti héját, az egerészölyvet, de felhívták a figyelmünket a csak hangjukat hallató madarakra is, így fülelhettük a kakukk, a pacsirta, a zöldike hangját. A napon sütkérező gyíkok közül is megfogtak nekünk óvatosan egyet-egyet, s élményszerűen meséltek életmódjukról. Sokáig emlékezni fognak a gyermekek az általuk kezdeményezett mozgásos tevékenységekre is: a fák közé kifeszített kötélen történő lajhármászásra, a dárdahajításra, a kötélhúzó versenyre.

Szerencsére a Merzse mocsár  vízzel teli medre, gazdag élővilága hosszas megfigyelésre, vizsgálódásra ösztönözött bennünket. A békák kuruttyolása, az ebihalak virgonc úszása, a vízityúkok félénk megbúvása, a titokzatos nádasban megbújó fácánok riadt rebbenései: mind-mind feledhetetlen CSODÁT varázsolt emlékeinkbe.

KÖSZÖNJÜK a segítő Szülőknek, Nagyszülőknek, és Szilvási István, Szutyányi Ákos mezőőröknek ezt a felejthetetlen Föld Napját!

 

                    A Süni csoport nevében: Dósa Katalin és PetrikIstvánné

Rákoskert, 2013. április 25.

 

Föld napja - játékos vetélkedő a Százszorszép Óvodában

A Föld napja alkalmából 10 állomásos, érdekes játékokkal várták az óvodásokat a Százszorszép Óvoda dolgozói. A játékok során ízlelhettek, szaglászhattak, kirakózhattak, horgászhattak stb, de ahogy én tapasztaltam a Mókus kiscsoportosaim a farkincalopóst élvezték leginkább Angéla nénivel.
Nagyon büszke voltam kis csapatomra (Tulipánok), talpraesetten álltak neki minden feladatnak.
Új élményekkel tértek haza a gyerekek. Az én kisfiam is lelkesen mesélte az apukájának, hogy volt rajta varázsszemüveg, megkóstolhatta a tenger ízét, kirakta a trolibuszt és a farkincája i megmaradt.
Köszönjük ezt a színes programot az óvodának, amivel változatosabbá teszik gyermekeink életét.

Egy mókus csoportos gyermek édesanyja

2013. május