Zöldóvoda-bemutatkozó

ZÖLDELLŐ SZÁZSZORSZÉPEK

Intézményünk, a Százszorszép Óvoda Budapest XVII. kerületében, Rákoskerten a Rezgő utcában nyugodt, csendes, családi házas övezetben található, 138 kisgyermek jár hozzánk. Helyi Nevelési Programunk a környezeti nevelés alapelveire, feladataira épül, hiszen 1993 óta kiemelt szerepet kap a külső világ tevékeny megismerésére való nevelés. Valljuk, hogy óvodáskorban alapozódnak meg a legalapvetőbb értékek, szokás- és szabályrendszerek, viselkedés, érzelmi kötődés, az egymáshoz való alkalmazkodás képességei. Hisszük, hogy az óvodában alakíthatók a környezetre figyelő, természetet szerető, óvó magatartási és cselekvési szokások, attitűdök.

Nevelőtestületünk küldetésnyilatkozata:

"Érző szívvel, nyitott szemmel, harmóniában, az emberi értékek átadásával, együtt a gyermekekért."

Miért vagyunk Zöld Óvoda?

 •  2009. októberétől óvodánkban bevezetésre került a „Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív Intézményekben” (TÁMOP – 3. 1. 4. /09/1.) című pályázat.
 •  Hosszú-, és rövid távú továbbképzési tervünk elkészítésekor mindig figyelembe vesszük, hogy kollégáinknak minden évben lehetősége legyen részt venni olyan tanfolyamon, képzésben, amely lehetővé teszi, hogy folyamatos legyen az új ismeretek, információk, módszerek beáramlása intézményünk természetismereti-, környezetvédelmi nevelési rendszerébe. Óvodapedagógusaink között van környezetpedagógus, zoo- pedagógus, és mindenki részt vett már különböző kiegészítő, környezeti neveléssel kapcsolatos képzésben (FPI, Körlánc stb.).
 •  Élő kapcsolatunk van a helyi civil szervezetekkel, melyek gyakran, és színvonalas előadásokat szerveznek a lakosságnak, és mindig hívnak bennünket is: komposztálási ismeretek, szelektív hulladékgyűjtés- és újrahasznosítás, környezetbarát kertészkedés, vegyszermentes rovar-, és gyomirtás. Bekapcsolódtunk a „Szebb, virágosabb Rákosmentéért” mozgalomba, a tavalyi évben véglegesen megkaptuk a vándorserleget szép intézményi udvarunkért.
 •  Elnyertük a „Madárbarát Kert” címet, tagjai vagyunk „Az egészségesebb óvodák nemzeti hálózatának”. Másodszor nyertük el a „Zöld Óvoda” címet.
 •  Részt vettünk a Rákoskerti Polgári Kör, a Rákoskerti Klub, a Keresztúri Társaskör rendezvényein: felléptünk a Föld Napján, a Rákoskert- Napján, az Autómentes-napon. Rajzversenyeiken rendszerint az első helyezettek között voltak gyermekeink alkotásai, vagy éppen a különdíjat hozták el. A gyermeknapon megjelentek óvodásaink rajzai a „Nők Lapja Café” internetes portálon. Izgatottan várjuk az „Élhetünk harmóniában, ha mélyen tiszteljük a természetanyát” májusban rendezett Guinness- gyermekrajz rekord kísérlet eredményét.
 •  Rákoskert valamennyi lakosától állandóan gyűjtjük és fogadjuk a papírt. A csoportokban megkülönböztető jelzéssel ellátott kukákba tesszük a feleslegessé vált, rontott rajzlapokat, WC-papír gurigákat, egyéb papír hulladékokat. A papírgyűjtésből származó összegből óvodai játék-, és eszközkészletünket bővítjük. Folyamatosan hozhatják a helyiek a háztartásokban elhasznált konyhai olajat, zsiradékot, melyet térítés nélkül a BIOFILTER Kft-nek adunk át, hogy újra hasznosíthassák (pl.: utak építésénél).
 •  1996 óta tavasszal, a Föld Napja rendezvénysorozatunk keretében a szülőkkel közösen, fenntartónk eszköz-, és anyagi segítségével (konténer, kesztyűk, gereblyék,lapátok) kitakarítjuk az óvodánk közelében található rétet, és kiserdőt. Az első alkalommal önkormányzati képviselőnk, aki kerületünk alpolgármestere, szintén kesztyűt ragadott, és jó néhány taliga szemetet gurított a konténerekbe. Kis táblán üzenetet hagytunk a szemetelőknek: „Ezt a területet a Százszorszép Ovisok takarították ki. Kérünk, vigyázz rá, hogy sokáig bogarászhassunk és futkoshassunk itt!” Nem volt rögtön teljes a siker, de az idei évben már nem kellett takarítanunk. A területeteket örökbe fogadtuk, nevet is adtunk neki, és nagy büszkeségünkre a helyi média is Szöcske-rétről, és Titkos-erdőről tudósít azóta. Mi pedig rengeteg természetismereti élményt, tapasztalatot, megfigyelést, önfeledt mozgást élhetünk át minden évszakban, esőben és hóban egyaránt.„Fontos szempont számunkra, hogy az óvodában töltött minden nap élmény legyen, játékos tevékenységek közben alakuljon környezettudatos magatartásuk. Célunk, hogy olyan gyermekeket neveljünk, akik szeretik a természetet, az őket körülvevő élőlényeket, ismerik a környezetüket. Fogékonyak a körülöttük lévő élő és élettelen világra, megtalálják és megbecsülik a jót és a szépet, képesek a tenni akarásra, a megóvásra, amegvédésre.” (HOP)

        Mindezek megvalósítása érdekében az alábbi gyakorlati lépéseket tettük:

         - Figyeltük óvodánk udvarának élővilágát, tapasztalatokat gyűjtöttünk az évszakok változásának megfelelően.

         - Gondoztuk virág- szigetünket, aroma-, és szikla- kertünket, kis tavunk életközösségét.

         - Ápoltuk akváriumi halainkat, ékszerteknőseinket, kertünkben vendégeskedő madarainkat, Guszti mókusunkat.

         - Figyeltük közvetlen környékünk élővilágát, nyomon követtük az év során végbemenő változásokat. Gyakran elsétáltunk kedvenc helyeinkre: a védett platán-sorra, a Vidadombra, a Szöcske- rétre, a Titkos- erdőbe. A kissé távolabb lévő Merzse- mocsárhoz a szülők is elkísértek bennünket.

         - Szívesen kalandoztunk Budapesten és környékén: Budakeszi Vadaspark,Természettudományi Múzeum, Mezőgazdasági Múzeum, Szemlő- hegyi barlang, Planetárium, Tropicarium. A Fővárosi Állatkertben az idén is örökbe fogadtunk egy állatot, Ingridet, a kis zsiráfot. Mogyoródra is elutaztunk, ahol a kedves vadász bácsi segítségével „Madárkarácsonyt” rendeztünk.

        - Évente egyszer távolabbi tájakra utazunk, szülős kirándulás formájában. Kedvelt helyeink Szentendre- Skanzen, Gödöllői Arborétum, Lázár Lovas- park, Ócsai Tájház, Esztergom- Duna Múzeum, Visegrád- Mogyoróhegy és vár, Jászberényi Állatkert.

       - 1993 óta nyaranta, 4 - 6 napos természetismereti tábort szervezünk az ország különböző tájain, melyek erdei óvodai programot kínálnak: Felsőtárkány, Kétbodony, Cserhátszentiván, Sarród, Egyházaskozár. Ebben az évben Visegrádon lesz a táborunk július 26-tól.


Néhány emlék, a teljesség igénye nélkül arról, miként ünnepeltük természeti ünnepeinket „A jeles napok nem akcióként jelennek meg óvodai életünkben, hanem természetes folyamatként beépülnek mindennapjainkba, ezáltal is alakítjuk a gyermekek környezettel való harmonikus együttélésének képességét.” (HOP)


 •  Állatok Napja
  Családoknak szóló rendezvény keretében, szombati napon tartjuk. Elhozhatják otthonról kedvenc kis állatukat, és kiállítás keretében mindenki megtekintheti őket. A folyosón képzőművészeti kiállítás tekinthető meg a gyermekek, szülők alkotásaiból. Előadásokon ismerkedhetnek érdekes állatokkal (sólyom, róka, kígyó, vadászgörény, borz, sáska, óriás csótány, ezerlábú, és sorolhatnám még sokáig, az elmúlt évek állatait). Zene, tánc, arcfestés, zsákbamacska, kézműves foglalkozás színesíti rendezvényünket, természetesen az állatok jegyében. Az idei évben minden barkácsoló kedvű vendégünk egy madáretetővel térhetett haza.


 •  Víz Világnapja
  A családok bevonásával növényeket ültettünk. Vizes kísérleteket végeztünk, sokat pancsoltunk, horgásztunk. Kiemelten figyeltük akváriumunkat, teknőseinket, kerti tavunk éledő világát. Szivárgás- detektívekké alakultunk, és nyomoztunk mindenütt, természetesen otthon is. Ki-ki nagyot kirándult: a Merzse- mocsárhoz, a Rákos- patakhoz, a Naplás- tóhoz, a Tropicáriumba, Esztergomba a Duna Múzeumba, természetesen a gyerekek életkorához igazodva. Tablók, képeskönyvek, víz nélküli akváriumok, parafa dugóból készült tutajok sokasága készült el a szorgalmas anyukák segítségével.


 •  Föld Napja
  Növényeket (százszorszép, muskátli) ültettünk balkonládákba, óvodánk udvarára, és a Rákoskerti Jubileum parkba. Gyógy-, és fűszernövényeket ismerhettek fel egy szülő irányításával illatukról, némelyekből teát készítettünk. Aroma- kertünkbe is ültettünk citromfüvet, mentát, szurokfüvet. Fizikai kísérleteket végeztünk. Megismerkedhettek a gyerekek különböző talajmintákkal, azok vízáteresztő képességével, és demonstráltuk az olajszennyeződés hatásait növényekre, madártollakra. Gyűjtőmunkát szerveztünk, így ismerkedtek meg más földrészek népeivel, országok zászlaival, pénzeivel, jellegzetes építményeivel. Készítettünk görögsalátát, beöltözhettek különleges ruhákba. Készítettünk újrapapírt, amire természettel kapcsolatos kívánságaikat rajzolták le. Festettek kavicsot, csigaházat. Válogattunk hulladékot, készítettünk belőle érdekes eszközöket, játékokat, a felesleget elvittük a rendszeresen látogatott szelektív gyűjtőhelyre. Játszottunk a Kukatündérrel, felelevenítettük Öko Palkó és Öko Panni történetét, közben a gyerekek és üzentek a Föld -bolygónak. Rákoskert nevezetességeivel és jellegzetes növényeivel családi vetélkedő keretében ismerkedhettek.


 •  Madarak és Fák Napja
  Elhozhatták otthonról kis madarukat, így találkozhattunk pintyekkel, kanárival, kacagó gerlével. Egy kislány féltve nevelgetett bonsai- cseresznyefáját mutatta meg nekünk. Kéreglenyomatot készítettünk óvodaudvarunk fáiról. Madarakat, fákat hajtogattak, mintáztak, festettek, s az elkészült alkotásokból terepasztal készült kiállításunkra. Kertész szülőnk segített hársfát vásárolni, melyet hagyományaink szerint a búcsúzó nagycsoportosokkal ültettünk el. A 2009-2010-es tanévben megkaptuk a Zöld Óvodák Bázisintézménye rangot


 •  Ismereteinket igyekeztünk átadni az érdeklődőknek, ezért bemutatókat, ötletbörzéket tartottunk. Az idei évben mintegy 50 fő kerületi, fővárosi, és vidéki pedagógus vett részt programjainkon. Tápióságról a teljes nevelőtestület megtekintette a Gomba-, és Pillangó csoportosok Föld Napja alkalmából szervezett tevékenységeit, a Süni csoportosok Szöcske- réti szenzitív játékait. A Zöld Óvodák Bázisintézményeként anyagi támogatást is kaptunk, így:
  -  Részt vehettünk egy hajókiránduláson, ahol megtekintettük a Föld Napján a „Noé bárkája- Nem szeretem állatok” című programot a Magyar Madártani Intézet előadója tolmácsolásában
  -  Állatkerti kirándulást szerveztünk
  -  A nagycsoportosok két napos „táborban”, szemerkélő esőben fedezhették fel Klastrompuszta szépségeit, megtapasztalhatták a hegyről lezúduló víz óriási erejét, a tábortűz misztikumát
  -   Óvodánk udvarán elültettük az év fáját, egy hársfát
  -   Óvodai mérlegeket, játékokat is vásároltunk valamennyi csoportnak, hogy tevékenységeink ezáltal is élményszerűbbé tehessük

Budapest, 2010. július 01.